Εμφύλιος πόλεμος στον Αναρχικό χώρο λόγω Φασιστών του Ρουβίκωνα !





Ο Ρουβίκωνας επιτέθηκε στη συνέλευση του Athens Imdymedia με την γνωστή Αναρχική τακτική : τραμπουκισμούς, ύβρεις και απειλές . Η ΔΟ του indymedia έκανε το, από πολλών ετών αναμενόμενο και δημοσίευσε τα 2 κάτωθι εμφυλοπολεμικά κείμενα εξιστορώντας τα γεγονότα όπως αυτή τα έζησε :


Μετά από μια παύση τριών ετών, την Παρασκευή 2/12/2022 διεξήχθη στην ΑΣΟΕΕ η ανοιχτή απολογιστική συνέλευση του Indymedia. Στην συνέλευση αυτή, όπως και σε κάθε απολογιστική του Indymedia, η διαχειριστική και τεχνική ομάδα απολογίζει το έργο της και θέτει τους προβληματισμούς και τις προτάσεις της, συζητιέται η λειτουργία του μέσου, τα προβλήματα που υπήρχαν την προηγούμενη περίοδο, καθώς και η πολιτική δημοσίευσης η οποία επικυρώνεται ή σε περίπτωση ανάγκης τροποποιείται σε κάθε απολογιστική. Βασικό στοιχείο αυτής της διαδικασίας είναι το κάλεσμα και η συμμετοχή συντρόφων και συντροφισσών από το σύνολο του αναρχικού-αντιεξουσιαστικού κινήματος του οποίου το Indymedia αποτελεί εργαλείο αντιπληροφόρησης.

Ως αναρχικοί/ές/ά, βρεθήκαμε στην απολογιστική συνέλευση του Athens Indymedia, είτε ατομικά, είτε μέσω των συλλογικοτήτων και ομάδων μας, με στόχο να απολογίσουμε/συνδιαμορφώσουμε και επικαιροποιήσουμε με συντροφικούς όρους ζητήματα του μέσου, προβληματικά και μη, για το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την τελευταία απολογιστική. Με αυτό το κείμενο θέλουμε να αναφερθούμε στα περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην έναρξη της ανοιχτής διαδικασίας, καθώς από πλευράς μας είναι αξιακά αντίθετα και απόλυτα εχθρικά απέναντι σε κάθε διαδικασία του αναρχικού χώρου. Η δε παράλειψη ενημέρωσης, αλλά και τοποθέτησης γύρω από τα όσα έλαβαν χώρα σε ευρύτερο κινηματικό επίπεδο, θα λειτουργούσε ως πρόσφορο έδαφος για τις απειλές που εξαπολύθηκαν, τόσο απέναντι στα άτομα που διαχειρίζονται το μέσο, όσο και απέναντι σε όλους, όλες και όλα εμάς που ήμασταν παρόντα σε αυτή τη διαδικασία.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι αντιλαμβανόμαστε το Athens Indymedia ως ένα αυτοοργανωμένο μέσο αντιπληροφόρησης, μια δομή που συμβάλλει στον πλούτο του κινήματος, όργανο όχι της διαχειριστικής του ομάδας, αλλά των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων που βρίσκουν χώρο έκφρασης και αντανακλούν μέσα σε αυτό, με όλα τα αντιπαρατιθέμενα σκεπτικά και τις δυναμικές που μπορεί να εδράζονται εντός του. Το αντιλαμβανόμαστε ως βήμα για τα αγωνιζόμενα κομμάτια που επιχειρούν την ανταλλαγή και διάδοση της πληροφορίας με όρους αντιεμπορευματικούς, ως μια σημαντική κινηματική υποδομή που συμβάλλει στο σπάσιμο του αποκλεισμού φωνών από μια δημόσια σφαίρα διαμεσολαβημένη από τα κυρίαρχα μέσα και όλους τους ταξικούς, έμφυλους και φυλετικούς διαχωρισμούς που αυτά υπηρετούν.

Στο ξεκίνημα λοιπόν της απολογιστικής διαδικασίας και όσο οι συμμετέχοντες/ουσες/οντα διάβαζαν το απολογιστικό κείμενο-άξονες της δομής και το κείμενο τοποθέτησης ατόμου που συμμετείχε παλαιότερα στη διαχειριστική, μέλος της διαχειριστικής ομάδας του Ιndymedia πήρε το μικρόφωνο για να ορίσει την έναρξη της απολογιστικής συνέλευσης. Ακριβώς την στιγμή εκείνη, μέλος του Ρουβίκωνα διέκοψε τον σύντροφο, φωνάζοντας πως πριν και έξω από τη διαδικασία της συνέλευσης θα παρέμβει και θα μιλήσει πρώτα εκείνος. Η συνθήκη που επικράτησε εκείνη τη στιγμή σε όλη την αίθουσα ήταν η εξής: όλο το πίσω διάζωμα της αίθουσας της ΑΣΟΕΕ ήταν γεμάτο από κόσμο που πρόσκειται στον Ρουβίκωνα (περί τα 40 άτομα), κάποια από αυτά τα άτομα καθόντουσαν κοντά στην πόρτα σε μια προσπάθεια να ελέγξουν περιμετρικά όλο τον χώρο αλλά και την είσοδο/έξοδο από αυτόν. Στην πλειοψηφία τους είχαν κράνη στα χέρια, μπουφάν μηχανής και φορούσαν κοκκάλινα γάντια. Είχαν εμφανή νευρικότητα και μερικοί κινούνταν διαρκώς πέρα δώθε στην αίθουσα, δημιουργώντας κλίμα εκφοβισμού.

Ο προαναφερόμενος ξεκίνησε να μιλάει σε αρκετά έντονο τόνο αναφέροντας ότι η παρέμβαση στη συνέλευση αφορά τον νεκρό σύντροφό τους και την επιστολή της συντρόφισσάς του και υπεύθυνης για το θάνατό του το 2020, που αναρτήθηκε στο site του indymedia πριν 2 μήνες, και λέγοντας πως πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά των Ιndymedia, δημοσιεύεται κείμενο "δολοφόνου ενός αναρχικού" (sic).

Η έντονη τοποθέτησή του μετά από κάποια δευτερόλεπτα διακόπηκε από αντιδράσεις σε σχέση με τους όρους με τους οποίους εκείνος και η ομάδα του ήρθαν να επιβάλλουν την διαφωνία τους. Αυτό οδήγησε σε μια γενικευμένη σύρραξη με πολλά άτομα να περικυκλώνονται και να τραμπουκίζονται όταν απαντούσαν στις απειλές τους, άλλα και να δέχονται χαμηλόφωνα προσωπικές απειλές και πολλά "έλα έξω να τα πούμε" - κάτι που απευθυνόταν κυρίως σε άντρες συντρόφους. Παρόλο που δεν ασκήθηκε κάποια σωματική βία, η οποία κατά τα λεγόμενά τους συγκρατήθηκε από επιλογή τους, υπήρχε διαρκώς και ρητώς η απειλή της καθόλη την διάρκεια της "παρέμβασής" τους η οποία "διανθιζόταν" από έντονη λεκτική βία και βρισιές, αλλά και από απειλές για πράξεις σε μελλοντικό χρόνο αν δε συμμορφωθεί ο κόσμος στις επιταγές τους.

Τέλος, και αφού προσπαθούσαν πολλή ώρα να μας κάνουν να σιωπήσουμε χτυπώντας χέρια στα θρανία και ουρλιάζοντας, ώστε να συνεχίσει να μιλάει ο σύντροφός τους, έθεσαν το τελευταίο τους τελεσίγραφο, ότι δηλαδή "αν ξαναδοθεί βήμα στην δολοφόνο, δε θα έρθουν με τους ίδιους όρους." Η συγκροτημένη ομαδική αποχώρησή τους από την αίθουσα συνοδεύτηκε από τους χαρακτηρισμούς "ρουφιάνοι" και "ντροπή της αναρχίας" προς το σύνολο των συμμετεχόντων της συνέλευσης.

Η συγκεκριμένη πολιτική ομάδα επέλεξε να προσπαθήσει να επιβάλει την άποψή της για την ανάρτηση ή μη μιας δημοσίευσης με μαφιόζικους, μάτσο, σεξιστικούς όρους, αλλά και με μιλιταριστικά χαρακτηριστικά. Αντ' αυτού, θα μπορούσε να συζητήσει ή ακόμα και να καταγγείλει εντός της διαδικασίας της απολογιστικής όλα τα ζητήματα που θέλει κοινοποιώντας τα σκεπτικά και τη δική της θέση εντός της ανοιχτής διαδικασίας. Τις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις της, ακριβώς δηλαδή ό,τι θα όφειλε να πράξει μια ομάδα που αυτοπροσδιορίζεται ως αναρχική.

Στο σημείο αυτό να πούμε ότι στο πλαίσιο αυτής της ενημέρωσης θεωρούμε πως δε χωράει ούτε και προϋποτίθεται η τοποθέτηση του σώματος της απολογιστικής γύρω από το εν λόγω ζήτημα, που με όρους ωμής επιβολής επιχείρησε να τοποθετήσει η εν λόγω πολιτική ομάδα. Τουλάχιστον, όχι σε έναν πρώτο χρόνο και χωρίς να διερευνήσει σε βάθος τα πράγματα που λέγονται. Δεν έχουμε ούτε ενιαία τοποθέτηση, αλλά και πολλά από εμάς που βρεθήκαμε εκεί δε διαθέταμε το σύνολο των πληροφοριών που θα αναλογούσαν σε μια τέτοια απόφαση. Και φυσικά, δε δόθηκε και κάποιο περιθώριο ερώτησης, διευκρίνησης, πολλώ δε μάλλον αμφισβήτησης των όσων λέγανε, ώστε να μπορεί να υπάρχει τοποθέτηση και των υπολοίπων πάνω στο εν λόγω θέμα.

Από πλευράς μας, ο λόγος που αποφασίσαμε να τοποθετηθούμε γραπτώς για αυτήν την "παρέμβαση", όπως και η επιτόπου αντίδρασή μας σε αυτή, είναι επειδή πιστεύουμε ότι τέτοιες συμπεριφορές και τέτοιοι όροι επιβολής, τραμπουκισμού και απειλών άσκησης σωματικής βίας δεν έχουν καμία θέση ανάμεσά μας. Τα γεγονότα στην απολογιστική συνέλευση δεν αφορούν μόνο το μέσο και τους συμμετέχοντες σε αυτήν τη διαδικασία. Αφορούν όλο τον αναρχικό χώρο. Δεν είναι μια στιγμή, είναι η κορύφωση των παθογενειών που διαιωνίζονται εδώ και δεκαετίες και που αν αφεθούν για ακόμα μια φορά κάτω από το χαλί, την επόμενη φορά η εξέλιξή τους πιθανόν να είναι πολύ διαφορετική. Η προάσπιση του μέσου, των συμμετεχόντων και μιας ανοικτής ή κλειστής διαδικασίας είναι κύρια και πρώτα από όλα η καθεαυτού υπεράσπιση του αναρχικού χώρου. Με λίγα λόγια, αν ήρθαν για να σπείρουν το φόβο, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι δε μας αγγίζουν οι απειλές τους. Αν πάλι ήθελαν να επιβάλουν κάποια omerta, να θυμίσουμε ότι είμαστε αναρχικοί/ές/ά και τη σιωπή λόγω επιβολής της όποιας κυριαρχίας, την μετράμε ως βήμα πίσω.

Το Athens Indymedia αποτελεί το κύριο μέσο που χρησιμοποιεί ο αναρχικός χώρος για να τοποθετηθεί δημόσια. Έχει μακρά ιστορία, είναι μέρος ενός συνολικού κινήματος και έχει αμφίδρομη σχέση τόσο με ομάδες όσο και με άτομα. Η επιλογή του Ρουβίκωνα να έρθει και να επιτεθεί, όχι μόνο στο μέσο, αλλά και στην ανοιχτά καλεσμένη απολογιστική συνέλευσή του, δεν μας αφήνει το περιθώριο παρά να αντιληφθούμε την επίθεση αυτή ως μια προσπάθεια επιβολής και φίμωσης όχι μόνο στο ίδιο το μέσο, αλλά συνολικά στο αναρχικό κίνημα.

Το κείμενο αυτό γράφεται με σκοπό να γνωστοποιήσει τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μια δήλωση ότι τέτοιες συμπεριφορές και πρακτικές, δεν είναι αποδεκτές και ανεκτές. Έχει έρθει η στιγμή το σύνολο των ατόμων, των ομάδων και των συλλογικοτήτων που χρησιμοποιούν το μέσο και όχι μόνο, να πάρουν ξεκάθαρη θέση απέναντι σε κάθε λογής τραμπούκους, υπερασπιζόμενα τα εργαλεία του αγώνα, του κινήματος και φυσικά τους ανθρώπους μας με υλικούς και πρακτικους όρους, εάν και όποτε αυτό χρειάζεται.

Το σώμα της Απολογιστικής συνέλευσης του Athens Indymedia


 Το δεύτερο κείμενο της ΔΟ του Indymedia :




Για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην απολογιστική συνέλευση του Athens IMC
στις 2 Δεκεμβρίου του 2022

Τρία χρόνια μετά από την τελευταία απολογιστική συνέλευση του, στις 2 Δεκεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε η 7η απολογιστική συνέλευση του Αthens Ιndymedia. Οι απολογιστικές συνελεύσεις του Α.Ι. αποτελούν ζωτικής σημασίας διαδικασίες για το μέσο καθώς επιβεβαιώνουν την πολιτική στήριξη του χώρου στο μέσο, αποτελούν πεδίο κριτικής στην λειτουργία της Διαχειριστικής του Ομάδας (Δ.Ο.) και, όταν προκύπτει ανάγκη, επαναδιατύπωσης της Πολιτικής Δημοσίευσης (Π.Δ.) του στα πλαίσια κοινών συλλογικών συμφωνιών του κινήματος για το τι χωράει και τι όχι στο Α.Ι, συμβάλλοντας έτσι στην συνεχή εξέλιξή του μέσα στα χρόνια. Ωστόσο η 7η απολογιστική του A.I. δεν πραγματοποιήθηκε υπό όρους που διέπουν μια ανοικτή συνέλευση αυτοοργανωμένης δομής του χώρου. Η διαδικασία παρακωλύθηκε από 40 άτομα μιας συλλογικότητας που θεωρούσε ότι μία συγκεκριμένη ανάρτηση δεν θα έπρεπε να δημοσιευτεί. Τα άτομα αυτά επιτέθηκαν στον κόσμο της συνέλευσης, απειλώντας, βρίζοντας και τραμπουκίζοντάς τον.

Συνοπτικό χρονικό

Τον Μάιο του 2020 συλλογικότητα που διατηρεί λογαριασμό άμεσης δημοσίευσης στο μέσο, δημοσιεύει ανάρτηση όπου ενημερώνει για τον θάνατο μέλους της προ λίγων ημερών. Μεταξύ άλλων, δηλώνει ρητά ότι το μέλος της ουδέποτε άσκησε βία στην σχέση του ή είχε σεξιστικές συμπεριφορές και ότι δολοφονήθηκε. Λίγο καιρό μετά, κατηγορείται, δικάζεται και καταδικάζεται πρωτόδικα για τον θάνατο αυτό η σύντροφός του. Το εφετείο της θα πραγματοποιηθεί δύο χρόνια μετά, την μέρα του οποίου η έγκλειστη πλέον σύντροφος του θανόντος προβαίνει σε ανάρτηση στο μέσο, στην οποία περιγράφει το τι βίωσε την επίμαχη μέρα και πως κατέληξε να τραυματιστεί θανάσιμα ο σύντροφός της.

Ακολουθεί σειρά δημοσιεύσεων και σχολίων σε λογαριασμό μέλους της συλλογικότητας σε social media, τα οποία και συνεχίζονται έως και σήμερα. Στα σχόλια αυτά ανακοινώνεται η διακοπή της σχέσης της συλλογικότητας με το A.I. Ακόμη καθυβρίζεται και απειλείται κόσμος που, κατά την αντίληψη του μέλους αυτού, έχει την ευθύνη για την δημοσίευση της ανάρτησης. Στις 12 Νοεμβρίου στέλνεται μαζικά από την συλλογικότητα αυτή εσωτερικό email με κρυφή κοινοποίηση, που κατηγορεί τη Δ.Ο. του Α.Ι. για πολιτικές σκοπιμότητες και αναφέρει τους λόγους που η δημοσίευση του επίμαχου κειμένου και η αναπαραγωγή του είναι ασυγχώρητα λάθη.

Η Δ.Ο. του A.I. επέλεξε να απαντήσει στο παραπάνω email της συλλογικότητας ζητώντας συνάντηση καθώς, παρότι διαφαινόταν σαφής διάθεση ρήξης με το A.I., αποτελεί πάγια πολιτική της παρούσας σύνθεσης η απόπειρα εξεύρεσης κοινών τόπων και συνεννόησης με συλλογικότητες με τις οποίες προκύπτουν ζητήματα λόγω της διαχείρισης. Η αμφίδρομη επικοινωνία με τα μέλη και τις συλλογικότητες του κινήματος είναι καίριας σημασίας για το ίδιο το μέσο, στο πλαίσιο της προσπάθειάς αυτό να αποτελεί πεδίο έκφρασης του α/α χώρου συνολικά. Στο email που εστάλη στην συλλογικότητα εξηγήθηκαν οι λόγοι δημοσίευσης του κειμένου (οι οποίοι θα αναλυθούν σε επόμενη παράγραφο) και ζητήθηκε να κοινοποιηθεί η λίστα συλλογικοτήτων που έλαβε το δικό τους email, ώστε να προωθηθεί και εκεί η απάντησή της Δ.Ο. Όμως δεν υπήρξε απόκριση σε κανένα από τα δύο αιτήματα, τουλάχιστον όχι πριν τις 2 Δεκεμβρίου, που πραγματοποιήθηκε και η απολογιστική συνέλευση.

Απολογιστική συνέλευση Αthens Ιndymedia, 2 Δεκεμβρίου 2022

Στις 2 Δεκεμβρίου ήταν προγραμματισμένη η ανοιχτή και οριζόντια διαδικασία απολογισμού του Α.Ι. Τη στιγμή που σύντροφος πήρε τον λόγο εκ μέρους της Δ.Ο. για να ξεκινήσει η διαδικασία, μέλος της προαναφερθείσας συλλογικότητας τον διέκοψε, φωνάζοντας και δηλώνοντας ότι θα παρέμβει με τοποθέτηση πριν την έναρξη της διαδικασίας. Παράλληλα, άλλα άτομα τα οποία είχαν κατακλύσει περίπου τον μισό χώρο της αίθουσας, με την πλειονότητά τους να φέρει κράνη, μπουφάν και κοκάλινα γάντια μηχανής, άρχισαν να κινούνται απειλητικά κατά μήκος της αίθουσας, κλείνοντας και την είσοδο της.

Το μέλος της συλλογικότητας που πήρε τον λόγο έκανε σαφές ότι πραγματοποιείται “παρέμβαση” στην συνέλευση λόγω της επίμαχης ανάρτησης που, κατά την κρίση της συλλογικότητας του, αποτελεί ένα ψευδές κείμενο το οποίο προσβάλλει την μνήμη του νεκρού μέλους της. Για την κίνηση αυτή κατέδειξε ως υπεύθυνη την ίδια την Δ.Ο. του Α.Ι., που αγνόησε το αίτημα της συλλογικότητας του και δεν κατέβασε την ανάρτηση. Ακόμη, ενημερωθήκαμε ως σώμα ότι ο ίδιος και η εκ μέρους του συγκράτηση κάποιας γενικευμένης οργής είναι ο μόνος λόγος που δεν έχουμε δεχθεί ακόμα πραγματικά βίαιες και στερούμενες πολιτικών αναφορών επιθέσεις.

Κατά τα πρώτα λεπτά της τοποθέτησης αυτής, επιχειρήθηκε από κόσμο να εκφράσει την αντίθεσή του στον τρόπο της “παρέμβασης” αυτών των ατόμων. Επικράτησε πανδαιμόνιο, με τα μέλη της συλλογικότητας να κινούνται απειλητικά προς όσα άτομα εξέφρασαν αντιρρήσεις, χτυπώντας τα χέρια τους πάνω σε τραπέζια, ανεβαίνοντας πάνω σε έδρανα και εξαπολύοντας κάθε είδους λεκτικές επιθέσεις και προσβολές προς πάσα κατεύθυνση. Ήταν σαφής και ο μιλιταριστικού τύπου περιμετρικός έλεγχος του αμφιθεάτρου, με τα άτομα αυτά να κλείνουν την είσοδο και να παίρνουν θέσεις δίπλα και γύρω είτε από κόσμο που διαμαρτυρόταν, είτε από άτομα που είχαν επιλέξει να στοχοποιήσουν.

Εν μέσω οχλαγωγιών, το μέλος της συλλογικότητας συνέχισε λέγοντας πως το κείμενο που ανέβηκε στο A.I. είναι ψευδές και αποτελεί βεβήλωση μνήμης του νεκρού συντρόφου τους. Στην συνέχεια, προσπάθησε να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα προς την Δ.Ο. του A.I. λέγοντας ότι ανώνυμο σχόλιο στο μέσο πριν 8 χρόνια χρησιμοποιήθηκε σε δικογραφία εναντίον του. Ακολούθησε ξανά ένταση με σπρωξιές και ύβρεις ("ρουφιάνοι", "ξεφτίλες"), χαμηλόφωνες απειλές για σωματική βία σε μέλη της Δ.Ο. και σε συντρόφια που παρακολουθούσαν την απολογιστική, φωνές και ουρλιαχτά σε άτομα που έδειχναν την αντίδραση τους και ειδικά σε συντρόφισσες που συμμετείχαν στην απολογιστική και οι οποίες δεν έκαναν βήμα πίσω μπροστά στο περιστατικό.

Τέλος, ανέφεραν ότι τους φθονούμε και τους λασπολογούμε εδώ και χρόνια, και ότι αν τους ξαναπιάσουμε στο στόμα μας θα έρθουνε “μια νύχτα ξαφνικά”. Απείλησαν δε σαφώς με σωματική βία όποιον/α/ο δώσει εκ νέου δημόσιο βήμα στο άτομο που συνέγραψε την επίμαχη ανάρτηση, κάνοντας ευθεία αναλογία με το να δημοσιεύαμε κείμενα των μπάτσων δολοφόνων του Α. Γρηγορόπουλου και του Λ. Φούντα. Έτσι, έχοντας κάνει και πει όσα αναφέρονται παραπάνω, η συγκεκριμένη συλλογικότητα ατόμων βγήκε από την αίθουσα ξεστομίζοντας διάφορους επιθετικούς προσδιορισμούς όπως "ξεφτίλες", "ρουφιάνοι", "ντροπή της αναρχίας", "κυπατζήδες" κ.ά.

Για την επίμαχη ανάρτηση

Οι καταγγελίες ή τα κείμενα δημοσίευσης ενδοκινηματικών διαμαχών είναι ένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα που έχει να διαχειριστεί η τωρινή Δ.Ο., και την έχουν απασχολήσει μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια πολύ και ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Καταρχάς καθώς τα άτομα που συμμετέχουν στην Δ.Ο. συμμετέχουν και στο κίνημα από διαφορετικές θέσεις και αφετηρίες, δεν υπάρχει συχνά κοινή πολιτική θέση σε τέτοια ζητήματα. Είτε στις περιπτώσεις που υπάρχει όμως, είτε σε αυτές που δεν υπάρχει, η Δ.Ο. έχει ευθύνη να διατηρεί τον χαρακτήρα του μέσου όπως τον έχει αποφασίσει το κίνημα: ως ένα μέσο που θέλει να εκφράζει τον ευρύτερο α/α χώρο συνολικά.

Η δημοσιοποίηση του επίμαχου κειμένου δεν έχει και, κυρίως, δεν πρέπει να έχει σχέση με τις επιμέρους ατομικές θέσεις ή αντιλήψεις των μελών της Δ.Ο. για το ίδιο το συμβάν, ούτε με το πόσο κάποιο από μας εμπιστεύεται ή όχι την αφήγηση που κάνει η ίδια η συγγραφέας του ή η συλλογικότητα του θανόντος για αυτό. Η ίδια η ύπαρξη δύο αντικρουόμενων κειμένων για το ίδιο το συμβάν στο μέσο δείχνει ότι η δημοσίευση ή μη ενός κειμένου δεν έχει σχέση με την αποδοχή ή μη των λεγομένων του από μέλη ή το σύνολο της Δ.Ο. Είναι επικίνδυνη συνθήκη, που πρώτα το ίδιο το κίνημα και οι ατομικότητες και συλλογικότητες που το απαρτίζουν θα έπρεπε να θέλει να αποφύγει ενεργά, ο έλεγχος της πληροφορίας που διαχέεται στον α/α χώρο από την εκάστοτε Δ.Ο, με κριτήρια που δεν προέρχονται από κοινές δημόσιες συμφωνίες με το κίνημα, όπως είναι η Π.Δ. Και στην προκείμενη, το επίμαχο κείμενο είναι κείμενο κρατούμενης, που κινούνταν στον α/α χώρο, δεν παραβίαζε σε κανένα σημείο την Π.Δ., και είναι ενυπόγραφο, άρα αναλάμβανε το ίδιο το πρόσωπο και την όποια ευθύνη προκύπτει από την ανάρτηση του. Ως εκ τούτου, δεν υπήρχε κάποιος λόγος να μην δημοσιευτεί.

Είναι υποκριτικό το ζήτημα του τι πληροφορίες βγαίνουν στο δημόσιο πεδίο και τι συνέπειες μπορεί να φέρουν για τις εμπλεκόμενες πλευρές να απευθύνεται στην Δ.Ο. του A.I. Ήταν η συλλογικότητα του θανόντος εκείνη που πρώτη δημοσιοποίησε το συγκεκριμένο ζήτημα και μέλος της συνεχίζει έως και σήμερα να αναρτά απειλές ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο διαδίκτυο, φτάνοντας να μιλάει μέχρι και για εμφύλιο.

Για την επίθεση στο Α.Ι.

Η επίθεση της συλλογικότητας αυτής στην 7η απολογιστική του Α.Ι. αποτελούν ευθεία προσπάθεια φίμωσης ενός από τα λίγα ελεύθερα, οριζόντια και αναρχικά/αντιεξουσιαστικά μέσα αντιπληροφόρησης που δραστηριοποιούνται στον ελλαδικό χώρο. Η συλλογικότητα αυτή είχε δύο τρόπους να συμμετάσχει πολιτικά σε διάλογο με την Δ.Ο. Μπορούσε, να συναντηθεί μαζί μας και να συζητήσει με πολιτικούς όρους στο πλαίσιο ενός συντροφικού διαλόγου το ζήτημα που έχει προκύψει. Εναλλακτικά, μπορούσε (και τυπικά είχε ευθύνη) να συμμετάσχει στην απολογιστική διαδικασία του Α.Ι. ως συλλογικότητα και με τοποθέτηση που θα αναδείκνυε τα επιχειρήματά της και θα δήλωνε τις αντιθέσεις της με την διαχείρισή μας. Αντί αυτών των επιλογών, ή έστω της σκληρής κριτικής/καταγγελίας ή ακόμη και πολιτικής ρήξης, έχουμε μια κίνηση επιβολής η οποία κάνει σαφές ότι η συλλογικότητα αυτή βλέπει την συγκεκριμένη ανοικτή διαδικασία συλλογικοποίησης του αναρχικού χώρου ως καθαρά εχθρική.

Η συλλογικότητα αυτή προσπάθησε να επιβληθεί με εξουσιαστικούς όρους όχι μόνο προς την Δ.Ο. άλλα και προς το ίδιο το σώμα της διαδικασίας. Επέλεξε να επιτεθεί άμεσα και έμμεσα με απειλές, ύβρεις και λασπολογία και προσπάθησε να επιβάλει την θέση της ως την ορθή, χρησιμοποιώντας μαφιόζικες πρακτικές. Στην αρχή της μεταξύ μας “διαμάχης” χρησιμοποίησε αθέμιτα μέσα, λασπολογία και πλάγιες απειλές ενώ κατά την διάρκεια της ανοιχτής απολογιστικής διαδικασίας χρησιμοποίησε μιλιταριστικές πρακτικές με μάτσο - μαφιόζικα χαρακτηριστικά. Με όρους επιβολής, τραμπουκισμού και απειλών άσκησης σωματικής βίας προσπάθησε να επιβάλει ομερτά σε έναν από τους φορείς οριζόντιας και ελεύθερης ενημέρωσης - αντιπληρόφησης.

Η επίθεση αυτή δεν είναι επίθεση μόνον στο Α.Ι. και στην τωρινή του σύνθεση αλλά αποτελεί επίθεση προς όλα τα άτομα και τις συλλογικότητες που εκφράζονται μέσα από το μέσο. Τέτοιες πρακτικές δεν έχουν θέση ούτε στις διαδικασίες μας, ούτε στον λόγο μας, ούτε στους φυσικούς μας χώρους. Είναι αντίθετες στην πολιτική κουλτούρα που θέλουμε να διέπει τον α/α χώρο.

Για την κατηγορία περί ρουφιανιάς

Εκτός των διαφόρων χαρακτηρισμών που χρησιμοποίησε η επιτιθέμενη συλλογικότητα για να υπονομεύσει και αποπολιτικοποιήσει την Δ.Ο. ("παιδάκια", "παρέα" κτλ) κατά την διάρκεια της επίθεσής της, χρησιμοποιήθηκε και ο όρος "ρουφιάνοι". Πρόκειται για έναν πολύ σοβαρό χαρακτηρισμό, για μια πολύ επικίνδυνη καταγγελία, που στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι λέγοντες του δεν κατανόησαν ούτε την σημασία του ούτε και τον τρόπο και χρόνο που πρέπει κάποιος να τον χρησιμοποιεί.

Η συλλογικότητα κατηγόρησε άμεσα την τωρινή Δ.Ο. ως ρουφιάνους γιατί το 2014 σε νήμα στις Ερωτήσεις/Συζητήσεις/Απόψεις ανέβηκε σχόλιο το οποίο ενέπλεκε μέλος της σε ποινική υπόθεση. Το σχόλιο αυτό παρέμεινε στο μέσο για κάποιες μέρες και στην συνέχεια κατέβηκε, φέρεται ωστόσο να χρησιμοποιήθηκε σε στημένη δικογραφία για δίωξη του παραπάνω μέλους.

Πρέπει να διασαφηνιστεί ότι ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός προς την τωρινή Δ.Ο. αποτελεί λασπολογία και θεωρούμε πως έγινε για την δημιουργία εντυπώσεων. Αυτό γιατί πρώτον τα 8 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει και με τις αποφάσεις των απολογιστικών αλλά και των συνθέσεων της Δ.Ο. όπως διαμορφώθηκαν, τέτοια νήματα συζητήσεων στο μέσο είναι πολύ δυσκολότερο να εγκριθούν προς δημοσίευση, ειδικά όταν αφορούν κριτική πάνω σε δράσεις και μέσα του αγώνα και αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη προσοχή. Δεύτερον η συγκεκριμένη ομαδοποίηση διατηρεί όλα αυτά τα χρόνια πολιτική σχέση με το A.I. και ουδέποτε, απ' όσο ξέρουμε, έχει θέσει αυτό το ζήτημα.

Επίλογος

Είναι σαφές πως το ζήτημα που έχει προκύψει, από το συμβάν του Μαΐου του 2020 και την τότε ανάρτηση της ομαδοποίησης της οποίας ήταν μέλος ο θανών, μέχρι την ανάρτηση του κειμένου της συντρόφου του και τις επακόλουθες ενέργειες της ίδιας ομαδοποίησης, είναι ευαίσθητο, με πλήθος προεκτάσεων που ακουμπάνε σε βασικά αξιακά ζητήματα από διάφορες πλευρές. Ως τέτοιο, είναι ένα de facto δύσκολο ζήτημα, το οποίο ο α/α χώρος σαφώς και δεν έχει ακόμη κοινά συμφωνημένα εργαλεία για να το διαχειριστεί στην ολότητά του.

Η Δ.Ο. του Α.Ι. λειτουργησε με βάση τη δημόσια, κοινά συμφωνημένη Π.Δ. του μέσου, την εφάρμοσε ερμηνεύοντάς την όπως και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Η ομαδοποίηση επέλεξε ως απάντηση να επιτεθεί στην ανοικτή, δημόσια ανακοινωμένη συνέλευση του χώρου. Συνέλευση που αποτελούσε ακριβώς το πεδίο στο οποίο θα μπορούσε να τεθεί υπό αμφισβήτηση τόσο η διαχείρισή της Δ.Ο., όσο και η ίδια η Π.Δ. Συνέλευση στην οποία ήταν όχι απλώς "καλεσμένη" η ομαδοποίηση, αλλά τυπικά (και όπως αποδείχθηκε καθόλου ουσιαστικά), είχε ευθύνη να συμμετάσχει και να συνδιαμορφώσει. Η επιλογή της αντλεί από τις χειρότερες πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί στον χώρο, οι οποίες έχουν πολύ σοβαρές, και συχνά εντελώς διαλυτικές συνέπειες. Όταν οι διαφωνίες καταλήγουν να "επιλύονται" με τραμπουκισμό και εκφοβισμό αντί με ουσιαστικό διάλογο, οδηγούμαστε σε εσωστρέφεια και εν τέλει αποδυνάμωση βασικών δομών και εργαλείων του κινήματος.

Σε ό,τι αφορά την διαχείριση και τον χαρακτήρα του μέσου, οι απειλές που συνεχίζουν να πραγματοποιούνται, παρά την δύσκολη συνθήκη που δημιουργούν, πέφτουν στο κενό. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Δ.Ο. τις παίρνει αψήφιστα. Αντίθετα, είναι τρομαχτικά επικίνδυνη και πολιτικά απαράδεκτη η προσπάθεια διατήρησης ενός κλίματος εκφοβισμού. Δηλώνουμε την αμέριστη αλληλεγγύη και στήριξή μας προς όλα τα άτομα, εντός και εκτός του A.I. που το εισπράττουν.

Η αλληλεγγύη και η συντροφικότητα που επεδείχθησαν σε όλες τις απολογιστικές διαδικασίες - ειδικά στην 1η που δέχτηκε την επίθεση - είναι η μόνη απάντηση που μπορούμε να έχουμε απέναντι σε αυτές τις πρακτικέςΕίναι η μόνη σύμφωνη στάση με τις αξίες που προκρίνουμε και παλεύουμε καθημερινά να έχουμε ως άτομα που κινούνται στον χώρο αυτό.

* Αποφεύγεται συνειδητά ο ονοματισμός εμπλεκομένων ατόμων ή ομάδων στο ζήτημα που έχει προκύψει, ακόμη και με αρχικά. Χωρίς να απορρίπτουμε εν γένει αυτόν τον τρόπο δημοσιοποίησης, αποτελεί αποφασισμένη πρακτική της παρούσας σύνθεσης της Δ.Ο. η όσο το δυνατόν μειωμένη έκθεση πληροφοριών που αφορούν ομάδες και άτομα που κινούνται στον α/α χώρο.


Διαχειριστική Ομάδα Athens Indymedia, 4 Φεβρουαρίου 2023


Τί απομένει λοιπόν ;

Να υπενθυμίσω στη ΔΟ του Indemedia πως όταν οι ίδιοι τραμοπουκίζουν, βρίζουν, χτυπούν και τρομοκρατούν τον Ελληνικό λαό είναι καλά... ! Τώρα που τους ήρθε ο Ρουβίκωνας και τους κάνει αυτά που κάνουν οι ίδιοι τόσα χρόνια είναι άσχημα... !


ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΑΣ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ :


 ΘΑ ΦΘΑΣΕΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΤΡΕΜΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΣΚΙΟ ΣΑΣ ! 

ΘΑ ΠΕΡΠΑΤΑΤΕ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΠΟΥ ΣΠΕΙΡΑΤΕ ! 

ΘΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΠΩΣ ΘΑ ΣΑΣ ΕΠΙΤΕΘΟΥΝ ΟΙ ''ΑΛΛΟΙ'' ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ `Η΄ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΚΕΝΤΡΩΝΕΣΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ, ΟΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΛΔ ΚΑΝΑΤΕ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ .

 ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΤΕ ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΙ `Η΄ ΚΝΑΤ, ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΟΤΕ ΤΕΤΟΙΟΙ ΗΣΑΣΤΑΝ !

ΑΛΛΑΞΤΕ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ, ΑΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΦΟΒΟΥΜΑΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ !



Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ